تهران از شهرهای تاریخی و کهن ایران که سالیان سال مرکز حکومت های مختلفی بوده، به همین دلیل این شهر دارای جاذبه ها و بناهای تاریخی بسیار زیادی می باشد، این شهر بزرگ که امروزه بعنوان یک مقصد گردشگری تبدیل شده و گردشگران و مسافران زیادی سالانه این شهر را برای تفریح و گردش و مقصد مورود نظر خود برای سفر انتخاب می کنند، تهران دارای دیدنی های زیادی می باشد که در این مقاله قصد داریم به معرفی یکی از بناهای تاریخی تهران کلیسای سرکیس مقدس بپردازیم همراه ما تا پایان این مقاله باشید.
معرفی کلیسای سرکیس مقدس تهران
کلیسای سرکیس مقدس از بناهای تاریخی و کهن در شهر تهران که از بزرگترین کلیساها در این شهر بشمار می رود، قدمت این کلیسا به دوران پهلوی باز می گردد، کلیسای سرکیس مقدس مختص ارمنی های ساکن تهران می باشد، تاریخچه این کلیسا به نیمه دوم قرن بیستم میلادی باز می گردد، در این دوره ارمنی های زیادی به تهران مهاجرت کردند، به همین دلیل محله های ارمنی نشین در تهران زیاد شد، و همین باعث شد که ارمنی ها برای عبادت و اجرای مراسم های مذهبی خود کلیسایی در محله های خود بسازند، کلیسای سرکیس مقدس نیز توسط یکی از خیران ارمنی بنام مارکام سرکیسیان در فروردین ماه سال 1343 خورشیدی احداث گردید، ساخت این کلیسا تا سال 1349 خورشیدی ادامه پیدا کرد و سرانجام در اردیبهشت سال 1352 خورشیدی فعالیت خود را آغاز نمود.
نام کلیسای سرکیس مقدس تهران
سرکیس مقدس نام شخصیتی از ارمنی ها بود وی از قدیسان کلیسای حواری ارمنی بود که در جزو سرداران ارتش در روم در اوایل قرن چهارم میلادی بود، سرکیس مقدس تحت فشار امپراتور روم بود و سرانجام به همراه پسرانش به ارمنستان گریخت و از آنجا نیز تیران پادشاه ارمنی وی را اخراج نمود، سرکیس نیز به اجبار به همراه پسرش به ایران گریختند و به لشکر شاپور دوم پیوستند، اما سرکیس مقدس در ایران نیز عاقبت خوبی نداشت بخاطر دین مسیحیتی که داشت به دلیل تبلیغ مسیحیت میان سربازانش به دستور شاپور دوم به اعدام محکوم شد و سرکیس به همراه پسرش و چندی از سربازانش در شهر نیشابور به قتل رسیدند. به همین دلیل اسقف اعظم، آرداک مانوکیان طی مراسم خاصی . در ۱۴ فروردین ۱۳۴۳ کلیسا را به نام سرکیس مقدس نام گذاری نمود.
معماری کلیسای سرکیس مقدس تهران
کلیسای سرکیس مقدس از مکان های دیدنی تهران که دارای معماری بی نظیری از سبک معماری قرون وسطایی و مدرن ارمنی می باشد، این کلیسا بزرگترین کلیسای تهران که دارای کلیسا 36.5 متر طول و 17.8 متر عرض می باشد، کلیسای سرکیس مقدس دارای تک شبستانی می باشد که از سطح کلیسا کمی پایین تر ساخته شده و فاقد گنبد و بناهای کوچک می باشد، ضلع شرقی بنا طاق های کنار محراب قرار دارد و در ضلع غربی ورودی اصلی قرار گرفته است، پلان داخل کلیسا به شکل صلیب است، دیوارهای بیرونی کلیسای سرکیس با سنگ مرمر سفید پوشیده شده و دیوارهای داخلی و سقف با گچ پوشانده شده است، گنبد این کلیسا ترتیب بدون تکیه گاه در هوا و بالای سقف به شکل معلق قرار گرفته، معماران به گونه ای این کلیسا را طراحی کردند که بتوانند گنبدی عظیکی را روی آن قرار دهند تک شبستانی که در این کلیسا قرار دارد از طریق طاق های زیر سقف به دیوارهای طولی طرفین به گونه ای می باشد که وزن سقف بنا به آنها منتقل می شود.
بخش های مختلف ورودی کلیسای سرکیس مقدس
کلیسای سرکیس مقدس دارای بخش های مختلفی می باشد، کلیسای سرکیس مقدس دارای یک ورودی بزرگ اصلی در وسط و دو ورودی کوچک تر در طرفین می باشد، تالاری زیبا نیز در کلیسا وجود دارد که بر روی دیوارهای این تالار داستان های انجیل، کتاب مقدس مسیحیان نقاشی شده است، ورودی اصلی این کلیسا دارای سبک معماری سده های ۴ و ۵ میلادی ارمنستان می باشد.
از دیگر بخش های کلیسا محرابی نیم دایره می باشد که در شرق آن سه نورگیر وجود دارد، محراب از سطح حیاط کلیسا بالاتر می باشد، در دیواره های اطراف محراب نقاشی هایی از کتاب مقدس وجود دارد.
ناقوس خانه نیز از دیگر بخش های کلیسا می باشد، برج های ناقوس کلیسای سرکیس مقدس به شکل دو برج مربع شکل در سمت غرب راهرو ورودی قرار گرفته اند.
مرمت کلیسای سرکیس مقدس تهران
کلیسای سرکیس از جاهای دیدنی تهران که دارای معماری و طراحی بی نظیری می باشد، معماری و طراحی این کلیسا به عهده مهندس اوژن آفتاندلیانس بوده در سال ۱۳۴۳ شمسی با کمک آرداک مانوکیان ساخت آن آغاز گردید، ساخت و ساز کلیسا مدتی متوقف گشت و بعد از گذشت پنج سال مجدد از سر گرفته شد، در جریان جنگ تحمیلی ایران و عراق کلیسای سرکیس دچار خساراتی شد که قسمت هایی از آن آسیب دید و به همین دلیل دوباره بازسازی شد و در سال 1391 کلیسا دوباره فعالیت خود را آغاز نمود. در گوشه شرقی دیوار شمالی ساختمان کلیسا حوض غسل تعمید قرار دارد که در کنار آن نقاشی عیسی در حال غسل تعمید به دست یحیی تعمید دهنده طراحی شده است.
مراسمات مختلف در کلیسای سرکیس مقدس تهران
مسیحیان دارای مراسمات مختلفی می باشند که در کلیسا مراسمات و آیین های سنتی خود را برگزار می کنند از مراسمات و آیین های سنتی مسیحیان می توان به جشن میلاد مسیح (7 ژانویه)، عید پاک، جمعه خوب، روزه اشاره کرد.
روزه: در این مراسم مسیحیان در داخل کلیسا لباس قرمز تیره می پوشند و از خداوند طلب آمرزش می کنند. این آیین و مراسمات یاد آور روزه 40 روزه مسیح در صحرا می باشد که مسیحیان و مؤمنان ارتدکس در این روزها به دعا و توبه می پردازند.
آئین عید پاک: ازدیگر مراسمات مسیحیان می باشد، این عید از مهمترین و بزرگترین جشن مسیحیان بشمار می رود، در هنگام برگزاری مراسم مذهبی عید پاک دیگران اجازه ورود به کلیسا را ندارند.
ساعات بازدید ار کلیسای سر کیس مقدس تهران
برای بازدید از کلیسا سرکیس می توانید همه روز از ساعت ۱۳ تا ۱۶ به کلیسا مراجعه نمایید.
هزینه ورودی به کلیسای سرکیس مقدس تهران
برای بازدید از کلیسای سرکیس مقدس نیازی نیست هزینه ای را پرداخت نمایید و می توانید به راحتی از کلیسای سرکیس مقدس به صورت رایگان بازدید نمایید.
مسیر دسترسی به کلیسای سرکیس مقدس تهران
برای دسترسی به کلیسای سرکیس مقدس از جاذبه های دیدنی تهران می توانید از هر وسیله نقلیه ای که دوست دارید استفاده و خود را به خیابان کریم خان زند برسانید و از آنجا به ابتدای خیابان نجات اللهی بروید، کلیسای سرکیس مقدس در ابتدای خیابان نجات اللهی قرار دارد.